Vorige week donderdag heb ik 5 krachtige tips voor positief denken met jullie gedeeld en zoals beloofd volgen hier nog 5 tips. Want positief denk maakt niet alleen het leven leuker, het helpt je zelf om langer te leven.

Ik zal in het kort de tips van vorige week opsommen. Wil je het hele verslag lezen, dan kan dat via deze link.

Hieronder de eerste 5 krachtige tips opgesomd:

1: Wees jezelf

2: Als jij verandert, verander de wereld om je heen met je mee

3: Alles gebeurt met een reden

4: Vertrouw op je gevoel

5: Alles wat je aandacht geeft groeit

Bonustip: Durf los te laten, durf te vertrouwen

 

5 nieuwe krachtige tips:

6: Niets is goed of slecht

Wanneer is iets goed en wanneer is iets fout? Weet jij waar dit is vastgelegd? Ik weet het niet. Wat ik weet is dat goed en fout en de betekenis hiervan gebaseerd zijn op vooroordelen. Deze vooroordelen kunnen per persoon, per dorp/stad, per land en per continent verschillen. En is jouw betekenis over goed en fout nu de werkelijke waarheid? Of denk je dat misschien? Zet letterlijk eens twee stappen naar achteren en kijk eens kritisch naar jouw oordeel. Durf jij deze misschien los te laten en de dingen te zien voor wat ze werkelijk zijn?

7: Lach meer

Lachen, gieren en brullen doet je zo goed. Ze zeggen wel eens een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd. Lachen is gewoon heel gezond. Zo ervaar je bijvoorbeeld minder stress wanneer je ontspannen aan het praten en lachen bent. Niveaus van stresshormonen, zoals cortisol en adrenaline, nemen namelijk af tijdens lachbuien. Wanneer er te veel stresshormonen door je lichaam gieren, wordt bovendien je immuunsysteem onderdrukt en ben je makkelijker vatbaar voor infecties, ziektes en een slechte gezondheid.

Interactie met andere mensen blijkt je al gelukkig te maken. Tijdens het praten met je vrienden, collega’s, kennissen of bij een toevallige ontmoeting is er altijd wel plaats voor een luchtig gesprek en glimlach je vaak al vanzelf. Zoek dan ook positieve mensen op!

8: Jij bepaalt welke gedachten je toelaat, kies voor positief denken!

Met gedachten word je niet geboren, maar die creëer je zelf. Deze worden uiteraard gevoed door ervaringen, angsten, opvoeding en informatie. Maar nog steeds ben jij degene die bepaalt welke gedachten je als waarheid aanneemt. Laat jij negatieve gedachten toe, dan kun je er donder op zeggen dat ze de overhand gaan nemen. Je belandt in de welbekende negatieve spiraal, gaat deze negativiteit uitstralen, maar ook aantrekken. En als je geluk hebt worden je sombere gedachten ook nog door de omgeving bevestigd en hup het cirkeltje is weer rond. Lekker veilig. Maar waar is het glans van je leven gebleven? Je inspiratie om er wat moois van te maken en te genieten?

Toch heb jij de keuze om deze negatieve gedachten toe te laten. Ook bepaal JIJ hoe lang je deze gedachten rond laat spoken in je hoofd. Kies jij voor de weg van de liefde en de eenheid of voor de weg van de angst. Uiteindelijk is niets goed of fout. Jij kiest!

9: Wees ruimdenkend en flexibel

Als het niet gaat zoals je wilt, moet je misschien je verwachtingen of doelen bijstellen. Blijf niet hangen in gevoelens van frustratie en teleurstelling. Leer flexibel en realistisch te denken. Jij bent immers de scriptschrijver van je film. Herschrijf je script als blijkt dat de werkelijkheid daar niet mee overeenkomt. Probeer een ‘mislukking’ in een perspectief te plaatsen en kijk naar je leerpunten en stel je open voor de positieve kant. Je weet inmiddels dat iedere negatieve kant ook een positieve kant heeft.

10: Carpe Diem

Pluk de dag. Wees dankbaar en geniet van de kleine dingen om je heen. Zoek je innerlijke rust. Zorg voor voldoende ontspanning, maar daag jezelf ook uit. Wees jezelf en heb compassie voor jezelf. Heb jezelf lief! En vergeet niet de slingers op te hangen!

Lukt het je niet om in de positieve flow te komen? Check dan voor coaching www.buiten-gwoon.nl

Naam Claire1