Selecteer een pagina

Goede voornemens dreigen vaker te mislukken dan te slagen. Fijn nieuws of niet, met nog één dag te gaan in 2016 en het moment om je lijst met voornemens klaar te hebben voor 2017.
Wil je stoppen met roken, of een aantal kilo’s afvallen, gezonder gaan eten of meer gaan sporten.? Check dan even je lijst van vorig jaar, stonden deze voornemens vorig jaar ook niet op je lijstje? En is de ervaring inmiddels ook niet dat we allemaal heel fanatiek beginnen, vervolgens komt om welke reden dan ook de klad erin en accepteren we de ene smoes naar de andere. Met het gevolg dat je poging mislukt is en je goede voornemen op de lijst van 2018 komt.

Ik las gisteren in de krant dat nog geen 10% van de voornemens de eindstreep haalt.

Waarom mislukken goede voornemens?
Bij het stellen van onze doelen zijn we onrealistisch optimistisch. Concreet: we hebben veelal geen duidelijk beeld van wat we willen, kunnen en wat we nodig hebben om het doel te bereiken. Een duidelijk plan ontbreekt, laat staan een inschatting van de verleidingen en risico’s die we tegen kunnen komen. Het doel welke we voor ogen hebben is vaak van zo’n groot formaat, dat het lang duurt voordat eerste resultaten bereikt worden. Door het lange wachten daalt snel onze motivatie. Mede ook omdat we het liefst gisteren de eerste resultaten al hadden willen boeken.

Juiste motivatie
Ook is het belangrijk om goed na te gaan wat je motivatie is van je goede voornemen. Is het een voornemen die echt uit een innerlijke motivatie ontstaat, dan is de kans van slagen groter, dan wanneer het een motivatie is die voortkomt uit verwachtingen of trends vanuit je omgeving. De kans van slagen vanuit deze laatste motivatie is nihil.

Hoe pakken we het wel aan?

  1. Stap af van 1 januari. Je kunt een goed voornemen beginnen wanneer jij dit wilt.
  2. Zorg voor een goede voorbereiding en maak een concreet plan. Besef goed wat de impact van je voornemen is. Kijk goed wie of wat je nodig hebt en vergeet niet ook naar de verleidingen en risico’s te kijken.
  3. Begin klein. Vele kleine stapjes zijn samen één grote stap. Door kleine stapjes te maken, boek je sneller resultaat en blijf je beter gemotiveerd.
  4. Schakel hulp in. Betrek je omgeving of een professional bij je plan. Deze kunnen je motiveren/steunen op de momenten dat wat moeilijker gaat. Tevens kun je behaalde succes met hen delen.
  5. Wees mild voor jezelf, maar verlies het doel niet uit het oog. Loopt het even wat minder, ga niet als een malle de lat nog hoger leggen of jezelf straffen, dit werkt alleen maar averechts.
  6. Het allerbelangrijkste. Sta stil bij je motivatie van je voornemen. Is het een echt oprechte innerlijke motivatie volg dan de tips van hierboven. Is het een motivatie die voortkomt uit verwachtingen of trends vanuit je omgeving, stop er dan direct mee!

Ik wens je heel veel succes met je voornemens en een fantastisch 2017!

Liefs Claire