Ik zie om mij heen veel angst. Ik hoor dit ook vaak terug tijdens coaching gesprekken, maar ervaar zelf ook regelmatig de gevolgen van angst. Dan lig ik weer te piekeren in mijn bed of bedenk allerlei doemscenario’s die uiteindelijk toch nooit werkelijkheid worden.

Het gevaar van angst is dat het ons ontzettend bezig kan houden. Als je niet uitkijkt blijf je hangen in gepieker of raak je gefixeerd op een probleem en koester je het negatieve.

Maar wat is angst nu?

Angst is een emotie die we creëren in onze geest. Het vervelende is dat we die angsten en emoties toelaten en ermee in gesprek gaan in ons hoofd, zodat ze werkelijkheid lijken te worden. Elke gedachten heeft de intentie zich om te zetten in iets waarvan wij denken dat het echt is: onze subjectieve werkelijkheid.
En zolang onze gedachten samenzweren met onze angst wordt onze subjectieve werkelijkheid bevestigd. En voor je het weet is het cirkeltje weer rond.

Er bestaan 7 basisangsten:

  1. Faalangst: de angst voor mislukking
  2. Kritiek: oordelen en meningen van anderen
  3. Armoede
  4. Het verlies van je geliefde
  5. Een slechte gezondheid
  6. Ouderdom
  7. De dood

Angst heeft het vermogen om ons te verlammen. Iedereen heeft last van angst, in verschillende mate en frequentie. Angst heeft direct invloed op de kwaliteit van je leven. Het is ook vrijwel onmogelijk om angst uit onze geest te verbannen. Je kunt wel leren het vroegtijdig te signaleren en er bewust mee om te gaan.

De vraag is alleen: Waar ben je werkelijk bang voor? Wat is je grootste angst?
Stel jezelf deze vraag en denk er goed over na. Als je er een antwoord in je opkomt, kun je doorvragen. Als je blijft doorvragen totdat je het niet meer weet, zal je ontdekken wat het échte, onderliggende fundament is waar je angst op is gebaseerd. Dan kun je onderzoeken waar die angst vandaan komt. En tenslotte kun je bedenken waartoe je in staat zou zijn als deze angst geen invloed meer op je zou hebben. Wat zou het je brengen?

Succes!