Onlangs was ik bij de kapper en omdat ik mijn haar moest kleuren nam ik een eigen leesboek mee om de tijd van het wachten te doden. Toen ik eenmaal met een kapsel from out of space onder de warmtelampen zat werd ik aangesproken door één van de kapsters die er werkte. Ze gaf aan dat ze net vakantie had gehad en ook boeken had meegenomen, maar totaal de rust niet had om ze te lezen. Thuis al helemaal niet. Ze is alsmaar met haar gedachten vooruit bezig.

Dit is voor mij zo ontzettend herkenbaar. Ik was altijd bezig met morgen, overmorgen of volgende week. Mijn leven was één grote planning. In mijn studententijd was het school, studeren, iedere dag sporten en in de weekenden wedstrijden. Als ik wakker werd, wist ik precies hoe mijn dag en week eruit zag. Later werd het sporten minder, maar kwam er werk en een gezin voor in de plek. Maar het hollen bleef.

Maar hoe stop je af en toe met hollen? Wist ik veel? Ik was niet gewend om af en toe ook stil te staan. Ik ben ook opgevoed met de overtuiging ‘niet lullen, maar poetsen’. ‘Niet opgeven’.  Prachtige overtuigingen die mij heel veel hebben gebracht, maar die er ook voor zorgden dat ik het heel lastig vond om af en toe even stil te staan. Een mega commerciële werkomgeving, met een manager in mijn nek te hijgen, dat het meer en meer moest en dit in combinatie met een jong gezin, bleek voor mij en mijn onwetendheid en naïviteit, ook geen ideale combinatie.

Dat ik gezondheidsproblemen kreeg als het gevolg van mijn dagen met hoge spanning te leven, zorgde ervoor dat ik nu meer in het hier en leef. Ik kijk minder vaak en veel vooruit. Ik probeer de zaken waar ik geen invloed op heb te laten voor wat ze zijn. Ik heb bewust gekozen voor een andere werkomgeving en gun mijzelf ondertussen regelmatig een boek, een bad of een blokje om.

Ik hoop mensen te kunnen motiveren om bewust te ontspannen, want ook jij kan het. Plan je ontspanningsmomenten in en ontdek wat het je brengt.

Het gesprek met de kapster ging snel vrij behoorlijk diep en we kwamen er achter dat ze een grote angst heeft, die overigens niet van haar blijkt te zijn, maar haar wel weerhoudt om af en toe stil te staan. Dit was een interessant inzicht.

Actie leidt tot resultaat. Dit geldt ook dat je actie moet ondernemen om bewust te leren ontspannen.