Ik slaap de laatste tijd slecht. Ik heb privé te maken met wat onzekerheid en ondanks dat we er goed over praten en de vooruitzichten gunstig lijken, maar ik me toch ergens druk. Het beïnvloed mij niet zozeer in mijn dagelijks functioneren, maar de onzekerheid overvalt me vaak ’s nacht. Terwijl ik als een roosje wil slapen, doe ik niets anders dan malen in mijn hoofd. Het gevolg veel gedraai in bed, piekergedachten en ’s nachts vaak wakker. Met het resultaat: brak wakker worden, verminderde energie en regelmatig knorrig richting de omgeving.

Omdat slapen belangrijk is voor het gezond houden van je hersenen en een positieve invloed heeft op je geheugen en afweersysteem zal ik hieronder enkele slaaptips geven. Je komt online veel tips tegen, ik benoem de top 5 die voor mij het beste werken.

Wist je trouwens dat langdurige slecht slapen of chronisch slaaptekort kan leiden tot een verhoogd risico op angst, depressie, diabetes type 2, obesitas, hart- en vaatziekten en dementie.

Mijn 5 slaaptips:

1: Ga naar bed als je moe bent.
Luister goed naar je lichaam. In de avond als het schemerig en donker begint te worden dan maken we een hormoon aan die ervoor zorgt dat we slaperig worden. Daar waar cortisol ervoor zorgt dat we wakker en actief zijn, zorgt melatonine ervoor dat we slaperig worden.
Ga dan ook naar bed als je je moe voelt en blijf niet plakken op de bank, waar ik bijvoorbeeld heel goed in ben. Ik roep minstens 3 keer dat ik naar bed ga, met het gevolg dat ik blijf plakken en pas een uur later de puf vindt om naar bed te gaan. Én als ik dit gevoel helemaal negeer val ik op de bank in slaap, met het gevolg dat ik eenmaal op bed mijn slaap niet meer kan vatten. Dus ook ik moet beter luisteren!

2: Vermijd zoveel mogelijk prikkels voor het slapen gaan.
Ga vlak voor het slapen niet uitgebreid alle sites bij langs op je ipad, telefoon of laptop. Het licht wat deze apparaten afgeven prikkelen je brein op de verkeerder manier en zorgen juist voor alert gedrag in plaats van slaperigheid. Zorgt dat je in het begin van de avond je email checkt en eventueel beantwoordt en bouw het gebruik van deze apparaten gedurende de avond af. Ik neem mijn telefoon beslist niet mee naar boven. Ik merk dat ik anders gefocust blijf op dat ding en moet letterlijk fysiek afstand nemen om rust te krijgen.

3: Zorg voor een goed slaap klimaat.
Licht zorgt ervoor dat het cortisol hormoon aangemaakt wordt in je lichaam en dat je dus actief wordt. Zorg er daarom voor dat je kamer goed donker is. Goede ventilatie en frisse lucht zijn ook heel prettig. Zorg dat je radiator uit staat en persoonlijk vind ik het heel prettig om het raam open te hebben. Waar ik wel last van heb zijn de letters van mijn wekker. Dit zijn van die rode letters. Ik draai dan ook altijd mijn wekker naar de muur. Anders blijf ik erop kijken en dit maakt mij heel onrustig.

4: Focus op je adem. Wat ik zelf prettig vind is om de eerste 5/10 minuten op mijn rug te liggen en de focus te houden op mijn adem. Ik leg dan mijn handen op mijn buik en voel wat mijn adem en buik doet. Dit zorgt ervoor dat mijn piekergedachten afnemen en ik rustig en ontspannen wordt. Mocht er wel een piekergedachten opkomen dan probeer ik weer naar mijn adem en buik te gaan.

5: Vermijd een ontkenning. Ons onbewuste luistert naar opdrachten. Op het moment dat je ligt te woelen en geïrriteerd raakt en je roept ik kan NIET slapen, dan ziet je onbewust dit als een opdracht, met het gevolg dat je inderdaad niet kunt slapen. Als je dit omdraait en je zegt: Ik ga slapen of ik zal heerlijk slapen, dan zal je onbewuste dit als opdracht zien en zult je primaslapen. Deze manier van omdenken helpt ook als je op bed ligt en je bedenkt je in eens dat je morgen bijvoorbeeld NIET je sleutel moet vergeten. Hoe harder je dit roept, hoe drukker je je maakt en groter de kans is dat je je sleutel vergeet. Je onbewuste luistert altijd mee.

Hopelijk kun je wat met deze tips. Probeer ze uit en kijk welke werkt..

Succes!

ZZzzzzzzzzzzzzzzzzz!