Afgelopen week was ik in gesprek met iemand die aan het twijfelen was. Het ging om een studiekeuze en de vraag die iedere keer naar voren kwam, was of hij de juiste keuze ging maken. Ook was hij aan het hengelen naar een bevestigend antwoord van mij.

Alleen heb ik hem flink moeten teleurstellen, want ik heb geen glazen bol. Ik weet niet of jullie het kunnen, maar ik kan zelfs niet voorspellen wat er morgen gaat gebeuren. Ik kan mij er een beeld bij vormen, maar het is altijd maar afwachten of de dag ook daadwerkelijk zo verloopt.

En dat geldt voor een studiekeuze ook. Hij heeft mij zijn droom verteld en samen hebben we gekeken naar zijn skills en werkervaring en wat er eventueel nog ontbreekt om zijn droom te verwezenlijken. Deze studiekeuze lijkt een mooie en logische stap te zijn en als hij er over vertelt sprankelen zijn ogen. Maar een garantie of het over 3 jaar nog steeds de juiste keuze is, is een vraag waar we het antwoord niet op weten.

A journey of a thousand miles, begins with a single step

Het lastige is ook dat studies vaak een aantal jaren duren en de arbeidsmarkt ondertussen erg kan veranderen. Ik heb dit zelf ook ervaren. Toen ik begon aan mijn studie Personeel & Arbeid was er voldoende werk als P&O-er. Ik liep mijn stages in die richting, omdat het P&O vak mij meer trok dan de uitzendvak. Alleen eenmaal klaar met school werd er flink bezuinigd binnen bedrijven en gingen veel bedrijven verder zonder P&O afdelingen. Het gevolg was dat er niet veel werk was.
En waar denk je wel…… precies bij de uitzendbureaus. Ik kwam bij Randstad Uitzendbureau terecht en heb hier 8 jaar gewerkt. Was dit mijn beeld toen ik begon aan mijn studie? Zeker niet!

Maar het mooie van het maken van een reis is dat je gaandeweg je route en zelfs misschien je bestemming kunt veranderen. Je leert onderweg jezelf meer kennen in positieve en soms ook negatieve zin, je gaat nieuwe dingen leren, krijgt nieuwe inzichten, er komen kansen voorbij, je ontmoet nieuwe mensen en je krijgt gedurende je reis keuze mogelijkheden.

En natuurlijk is het achteraf makkelijk zeggen als dit…als dat. En met voortschrijdend inzicht kun je je keuze in twijfel trekken, maar neem van mij aan dat als je nu een keuze maakt dat dit de beste keuze is die je op dit moment kunt maken.

Iedere keuze is de beste keuze op dit moment

Dus ik zeg kiezen en gaan met die banaan!