Ik kreeg laatst de volgende vraag van iemand: ‘waarom lukt het mij niet om voorgenomen plannen of doelen af te ronden en tot een succes te brengen’.

Dit is vast een vraag die wel herkenbaar is voor velen van ons. Je begint dol enthousiast aan een nieuw plan of hebt grootste doelen. De eerste twee misschien, 3 weken gaat het goed, boek je successen, maar dan komt het. Door omstandigheden, redenen, excuses begint de klad erin te komen. Je enthousiasme en motivatie neemt af, je verliest focus en uiteindelijk ben je sjaak afhaak.

Je wordt geroemd om je dappere poging, maar heel eerlijk was de missie al gedoemd om te mislukken voordat je begon.

Ik heb zelf in mijn tienerjaren op een hoog niveau gesport. Mijn leven bestond uit sport en alles was erom heen gepland. Als ik ’s ochtend opstond wist ik precies hoe mijn dag en weekschema eruit zag. Wanneer ik naar school moest, wanneer ik moest studeren, wanneer er getraind moest worden en wanneer de wedstrijden waren. Ik had een ijzeren discipline in die tijd.

Na mij studie en tijdens mijn werk heb ik gas teruggenomen om uiteindelijk 6 jaar geleden volledig te stoppen. Met het gevolg dat ik mijn ijzeren discipline volledig kwijt bent. Terugkijkend weet ik gelukkig welke ingrediënten ik nodig heb om succesvol te zijn in mijn plannen en doelen. Ik wil ze dan ook graag met jullie delen.

 

5 tips voor meer focus:

1: Stel jezelf een doel

Zonder doel ben je stuurloos en heb je geen richting. Je kunt vandaag naar Rome, maar morgen wel naar Amerika willen en misschien wil je overmorgen wel naar China. Fijn dat je zo ruimdenkend bent, maar dit helpt niet om je focus te behouden. Stel een concreet doel. Werk het doel uit en hak het in kleine stukjes. Een valkuil is dat we te snel willen. Het moet altijd nu, direct en je wilt gelijk het fijne gevoel hebben. Dus begin met kleine stapjes, zodat je snel succesjes boekt.

2: Visualiseer je doel

Door het beeldend te maken gaat je doel nog meer leven. Je kunt dit doen aan de hand van een plaatje, een schema, een moodboard, een poster, bedenk het maar. Zorg dat je het op een zichtbare plek hebt liggen of hangen, zodat je continue wordt herinnert aan je doel. Je kunt ook visualiseren door in gedachten te gaan en je het doel en het resultaat in plaatjes op te roepen. Dit is bijvoorbeeld handig als je op korte termijn iets spannends moet doen. Bijvoorbeeld bij een wedstrijd. TIP: Als je visualiseert doe dit gedissocieerd. Dus met een afstand. Ik zie ….. ik zie dat…..Op het moment dat je je gaat associëren dan komt je gevoel om de bocht kijken en als jij het eindresultaat veelvuldig met alle fijne gevoelens visualiseert dan heeft het onderbewuste zijn doel al behaald en kom je stap verder. Dus visualiseer op afstand!

3: Check je motivatie

Ben je intrinsiek gemotiveerd om aan je doel te werken? Ga je volwaardig voor een JA? Het is verstandig om dit te onderzoeken. En dan niet alleen in je hoofd, maar check ook zeer zeker je gevoel. Zegt je gevoel ook 100% JA. Zodra je motivatie niet oprecht is of er is twijfel, dan kan ik je verzekeren dat het heel lastig gaat worden om het gewenste succes te behalen.

4: Durf te vallen, op te staan en te leren

Laat de moed niet zakken bij de eerste de beste misser of nederlaag. Ga niet twijfelen aan jezelf. Recht je rug, kijk achterom en bedenk wat er niet goed ging en hoe het anders zou moeten. Pas ook niet gelijk je doel aan. Je hebt immers volmondig JA gezegd, dus houdt focus, laat je niet gelijk uit het veld slaan door de eerste de beste strubbeling, maar leer en GO!

5: Laat je niet afleiden

Ben je lekker bezig dan zal je merken dat iedereen zijn mening heeft en zich graag met je wil bemoeien. Heb je hulpbronnen nodig? Zoek een selectief gezelschap en ga voor volledige commitment. Laat je ook niet afleiden door randzaken zoals social media, je telefoon of bijvoorbeeld je mail. Zet dit uit. Blok momenten voor volledige focus. Zet het bijvoorbeeld weg in de tijd. Maak een schema, blok je agenda en maak mijlpalen. Focus houden kan betekenen dat je soms streng moet zijn voor jezelf, maar het mag geen straf worden.

Blijf genieten!

Naam Claire1