We weten allemaal dat het belangrijk is om gedurende de dag ontspanningsmomenten in te lassen, alleen vinden velen dit ook heel lastig. De tijd wordt uitgedrukt in uren en minuten en haast is er geboden om alle afspraken en klussen rond te breien, anders is de dag voorbij.

Gisteren heb ik een prachtig programma gekeken op NOS 1: De helden van de wildernis waar Art Rooijakkers naar Noorwegen en Spitsbergen ging om met een Britse onderzoeker opzoek te gaan naar rendieren. Eenmaal daar raakte hij in gesprek met mensen van de Sami gemeenschap. Deze Rendierhoeders beschreven dat het buiten zijn, genieten van het weer en de prachtige uitzichten als een rijke dag, daar kan geen geld tegenop.

Nu zeg ik niet dat we allemaal plotsklap nomade moeten worden. Alleen af en toe ons zelf dwingen om even uit het besef van tijd te stappen, zou niets eens verkeerd zijn.

Daarom heb ik een leuke opdracht die ik graag met jullie wil delen. De opdracht is ook heel geschikt om samen met je kind(eren) te doen.

Uitleg:
Je hebt vast nog wel een oud fototoestel in de kast liggen. Laad deze op en geef deze aan je kind. Of geef je kind je mobiele telefoon en jij neemt het fototoestel.
Bedenk vervolgens een leuke wandeling. Onderweg ga je samen fotograferen. Alles wat je maar leuk vindt. Maak een close-up of juist een mooie panorama foto. Print de mooiste foto’s uit of maak een fotoboekje. De opties zijn eindeloos.

Het is zo leuk om dit te doen en het is aan alle kanten een win-win situatie.
Je bent lekker buiten en in beweging. Je bent in het nu bezig. Gedachten die normaal gesproken door je hoofd spoken, worden even op een zijspoor gezet, waardoor er ruimte ontstaan om dingen te zien, die je anders nooit had gezien. Je kind vindt het waarschijnlijk ontzettend leuk om te doen. Zal zich ook heel verantwoordelijk voelen voor het apparaat en hierdoor ook heel trots. Daarnaast is het quality time voor jou samen met je kind.

En let maar op. Je gaat dingen zien, waar je anders waarschijnlijk zo aan voorbij was gelopen. Als je de opdracht serieus neemt, zal je de tijd ook vergeten. En hoe lekker is het om heerlijk buiten te dwalen, zonder besef van tijd en te genieten van moeder natuur?

Have fun!