Hoe beweeg jij je door het ondernemerschap heen?

Is dat op een groot verzet, zwaar trappen, flinke meters maken en in korte tijd al je kracht geven met het gevolg weinig herstel en je energie verliezen als een lekke band?
Of ligt je ketting er volledige af, sta je stil en is er helemaal geen beweging meer?

Hoe zou het voor je zijn om een flow te vinden die ervoor zorgt dat je optimale fysieke en mentale krachtinspanning kunt leveren, maar tegelijkertijd niet jezelf uitput. Als op een klein verzet, licht trappen, met misschien iets minder grote stappen, maar met meer kracht en energie behoud?

Ik ken het eerste heel goed. Echt op wilskracht ondernemen. Het moest met grote stappen en snel resultaat. Liever gisteren dan vandaag. Op zich niets mis mee. Dat hoort ook bij ondernemerschap. Je hebt ergens een bepaalde prestatiedrang nodig om het uiterste eruit te halen. Alleen wordt wilskracht veelal aangevoerd door angst en is dit niet de energie die zorgt voor flow en creatiekracht.

Maar hoe zit het dan als je de andere kant ervaart? Je weet het even niet meer. Je staat stil of draait continue rondjes en lijkt geen keuze te kunnen maken. Je ervaart amper inspiratie en deze worsteling kost je veel energie.

Ook dit herken ik. Bij mij gebeurt dit vaak op de moment dat ik teveel in mijn hoofd zit in combinatie met weer die wilskracht. Ik wil dan antwoorden hebben, een keuze maken en ik wil het zelfs wel forceren. Ondertussen ben ik aan het pushen, aan het malen in mijn hoofd en kom ik geen stap verder, met alle frustraties tot gevolg. Dit zijn ook vaak de momenten dat ik veel thuis aan de slag ben, veel achter de pc zit, weinig buiten kom en amper tijd voor mijzelf gun.

Gelukkig ken ik ook de middenweg. De weg waarin ik in flow ben, vertrouwen heb, als een watertje lekker aan het kabbelen ben en volledige open en aan sta voor allerlei gave dingen.

Ik wil graag met jullie delen wat mij helpt om uit die forceren toestand te komen. Tips die zorgen voor beweging of juist een tegenbeweging.

#Tip 1

Letterlijk in beweging komen
Wees gerust, ik bedoel hier niet mee dat je als een malle hoeft te gaan sporten. Kies juist voor een bewegingsvorm die goed bij je past. Je kunt denken aan wandelen, hardlopen, fietsen, tuinieren, you name it. Waar het om gaat is dat je jezelf iedere dag minimaal een half uur beweging zou moeten gunnen.
Beweging, het liefs buiten in de natuur, helpt je echt om gedachten los te laten of in een ander perspectief te zien. Beweging geeft je ruimte, verruimt je geest waardoor je kansen en mogelijkheden gaat zien, die je eerder niet zag.
Beweging zorgt voor een fysiologische reactie. Je lijf wordt door het bewegen warm, je gaat zweten, je maakt hormonen aan die je energie geven.

Wil je het grootser aanpakken en zoek je juist een flinke fysieke en mentale uitdaging voor persoonlijke groei en zakelijk succes. Lees dan snel hier over het vette programma: Brake your own fucking rules

#Tip 2

Verander van werkplek
Het gevaar van ZZP-er zijn zonder een externe werkplek, is dat je thuis zit met weinig mensen om je heen. Zit je even niet in de goede energie dan is de kans aanwezig dat je je gaat verstoppen achter je pc of klussen die er niet toe doen. Ik heb nu een vaste werkplek buiten de deur in een verzamelgebouw, zodat ik anderen kan ontmoeten en reuring om mij heen heb voor inspiratie. Voorheen zocht ik een koffietentje op en ging ik zeker wekelijks buiten de deur werken. En dan het liefs iedere keer een andere inspirerende omgeving.

#Tip 3

Zoek gelijkgestemden op
Ik zoek met regelmaat anderen op om een ochtend of een dag mee samen te werken. Ik zoek bewust mensen op met een energie die ik prettig vindt. Het leuke van dit soort ontmoetingen is dat je kunt sparren en andere inzichten krijgt, die je gedachten in een ander daglicht zetten. En nu niet zeggen dat je anderen niet lastig wilt vallen, geloof me er is heel veel bereidheid voor dit soort initiatieven. En niet geheel onbelangrijk zijn deze ontmoetingen vaak met een lekkere lunch.

#Tip 4

Ga netwerken!
Ik hoor je al denken, getver netwerken! Het woord netwerken is vaak beladen en vinden veel mensen niet altijd leuk. Ze leggen zichzelf vaak de druk op, dat ze moeten pitchen en kaartjes moeten scoren. Wat ik zelf doe is niet het woord netwerken gebruiken. Ik ga naar netwerken toe, niet om te netwerken, maar om inspirerende mensen te ontmoeten. Ik ga gewoon het gesprek aan, stel me open, luister aandachtig en vanuit een oprechte houding, zonder het direct over zaken te hebben. Ik heb trouwens geen visitekaartjes. Je kunt alles van mij vinden op LinkedIn, kaartjes belanden ergens in een la om nooit weer het daglicht te zien. Als meerderen dit zouden doen, dan bespaart het ook weer bomen.

#Tip 5

Ga de vertraging in
Voor diegene die veel op wilskracht werken is dit een mega uitdaging, maar een belangrijke. Als ik op wilskracht zit, rondjes aan het draaien ben of juist dingen probeer te forceren en dit herken bij mijzelf, dan ga ik gelijk de vertraging in. Ik gooi echt dan letterlijk voor een dag of twee de boeken en laptop dicht. Afspraken die er niet direct toedoen verplaats ik om ruimte en rust te creëren. Ik ga offline, lekker lezen, naar de sauna of lekker naar buiten. De vertraging in gaan is een beweging naar binnen. Neem de tijd om de stilte op te zoeken. Vanuit de vertraging ga je vanzelf weer nieuwe frisse beweging voelen en nieuwe inzichten krijgen. En dit zijn vaak de meeste succesvolle bewegingen.

Hierboven heb ik 5 tips beschreven die mij helpen om in beweging te komen en beweging te behouden. In beweging blijven zie ik als van essentieel belang tijdens het ondernemen. Iedere beweging die je maakt zorgt voor een verandering. Verandering zorgt voor stroming. Stroming voelt als leven.
Jij hebt de sleutel in je hand, gebruik deze!

Wat ga jij doen?

Blijf je ploeteren totdat je niet meer kunt of ga je voor een tandje lichter en ga je genieten van je reis?
Op welke momenten merk je dat je op wilskracht zit of juist helemaal vast zit?
En op welke manier ga jij beweging creëren?
Als je niet vast zit, wat doe jij eraan om in beweging te blijven?

Heel veel success!