In dit blog wil ik het hebben over hoe jij tegen geld aankijkt. Een onderwerp waar velen niet graag over praten. Een onderwerp wat we graag ver van de buitenwereld willen houden en het liefst achter gesloten deuren. Alleen is het wel een onderwerp en je gedachten bij dit onderwerp wat bepaalt of jij stappen gaat zetten of niet.

Toen ik mijn collega’s vertelde dat ik mijn contract had ingeleverd en dat ik mij ging oriënteren op een ander pad buiten de organisatie was veelal de eerste reactie. ‘Wauw Claire, dat je dat durft. Dat wil ik ook!’ Alleen kwam daar vaak de opmerking achteraan, ‘maar ik durf niet of ik kan het niet’.

De angst om het verlies van met name inkomen en zekerheid is zo groot, dat dit allerlei angst gevoelens oproept. Wat je vaak ziet is dat de angst zo groot is, dat dit het verlangen overschaduwt met het gevolg dat dromen, doelen of mooie plannen niet gerealiseerd worden.

Ik herken ook wel de angst van het verlies van inkomen. Toen ik voor Randstad werkte en zwanger was van de oudste, moest en zou ik parttime terugkomen. Ik was anders bang dat ik niet meer in het arbeidsproces terug zou kunnen komen op het niveau waar ik nu zat. Dus bang om kennis te verliezen en mijn positie te verliezen. Ook was ik bang dat ik inkomsten en ons fijne leventje zou verliezen. Dus nadat mijn zwangerschapsverlof erop zat ging ik direct aan het werk. Ik werd ook nog op een andere locatie gezet, met heel wat meer reistijd. Heb mij echt in allerlei bochten gewrongen om het te kunnen fixen. Alleen maar omdat ik bang was voor het verlies van datgeen wat ik had.

Wat ook meespeelt in keuzes die we maken is je relatie met geld en welke aannames je hebt over geld.

Let every situation be what it is, not what you think it should be.

Mijn aanname over geld is dat er niet genoeg is. Geld (niet genoeg) staat voor mij gelijk aan heel veel spanningen en emoties. Als ik kijk naar mezelf en mijn relatie met geld, dan paste ik duidelijk de kop in het zand strategie toe. Aan de ene kant bang zijn dat er niet genoeg is en aan de andere kant wilde ik eigenlijk niets met geld te maken hebben. Ik zei dat geld mij niets deed, ik zei dat ik niet materieel ben ingesteld, ik zei dat geld niet gelukkig maakt. Ik zorgde ervoor dat ik thuis de financiën niet hoefde te doen en ik riep heel hard dat geld mij niet boeide. Ik was echt super duidelijk vermijdend gedrag aan het vertonen. Niet heel handig als je zelfstandig ondernemer bent.

Wat ik hiermee duidelijk wil maken, is dat jouw relatie met geld en de gedachten die je over geld hebt bepalen welke keuzes je maakt.

Ben jij in loondienst en heb je de aanname dat je een vast contract moet hebben, omdat het je financiële zekerheid geeft, dan snap ik dat het best lastig is, om zo maar je contract op te zeggen en te kiezen voor het onzeker bestaan als ondernemer.

Ben je in loondienst en je hebt de aanname dat als je te veel geld verdient dat je dan hebberig, onaardig of arrogant bent en je zou de stap zetten naar het ondernemerschap en je zou ook nog succesvol worden? Hier ligt ook de angst om succesvol te zijn onder.

EN wat te denken van aannames als: Geld stinkt, of geld maakt niet gelukkig, of als ik te veel geld heb, dan houden mensen niet meer van mij of geld verdienen is hard werken.

Als je met de bril op met één van deze aannames naar een (financiële) keuze kijkt, dan bepaalt de bril die je op hebt de keuze die je maakt. Het is de gedachten die je hierover hebt, die bepaalt welke keuze je maakt en wat de uitkomst is van deze keuze.

Whatever you are not changing, you are choosing!

Ik heb hard gewerkt om mijn aannames over geld om te buigen. Vertrouwen te hebben en ook met meer liefde naar mijzelf te kijken. Geld en liefde hebben dezelfde energie.
Mijn werd verteld: Je bankrekening weerspiegelt je mate van zelfliefde. Interessant of niet?
En heus de aannames steken met regelmaat nog wel de kop op. Helemaal als ik te druk ben, of vermoeid ben en vanuit pure wilskracht werk in plaats vanuit de energie van liefde, rust en ontspanning. Het verschil nu is dat ik ze me heel bewust ben en dat maakt dat ik een keuze kan maken. Mijn oude aannames dienen mij en mijn business niet.

Als ik in liefde, rust en ontspanning ben, dan ben ik in vertrouwen en vertrouw ik erop dat er genoeg geld is. Ik merk ook dat als ik in liefde, rust en ontspanning ben, dat er allemaal mooie kansen voorbij komen en mooie dingen ontstaan. Het is de energie die je uitstraalt en die je terugkrijgt. Als ik in de modus zou zitten, dat ik geld moet verdienen, want anders kan ik de rekeningen niet betalen, want ik moet succesvol zijn of omdat ik er anders niet toe doe, dan zit je in de energie van schaarste en op het moment dat je deze energie uitstraalt, trek je het ook aan.

EN ja, het is best lastig, om altijd in vertrouwen te zijn, vooral als er diepe hardnekkige patronen aanwezig zijn. Wat mij helpt om uit de schaarste te komen is even afstand nemen of de vertraging in te gaan. Te mediteren, echt proberen om weer in contact te komen met mezelf. Als ik dat niet doe, dan dendert de stroomtrein maar door en worden de wagons gevuld met zware energie en word ik een ware magneet van allemaal destructieve energie en gedachten. Wat je uitstraalt trek je aan.

Dus lieve ondernemer in spé!

  1. Als je naar jezelf kijkt en naar je relatie met geld, hoe zou je die relatie omschrijven?
  2. Welke aannames heb jij over geld? Schrijf ze onder elkaar.
  3. Welke aannames dienen je in de stap naar het ondernemerschap en welke blokkeren je in de stap naar het ondernemerschap?
  4. Hoe zou je de aannames die je blokkeren kunnen herformuleren, zodat ze wel dienend worden?
  5. Als je naar je verlangen kijkt, hoe groot is je verlangen? Wat wil je echt? Hoe belangrijk is het voor je dat je de stap naar het ondernemerschap gaat zetten? Is de noodzaak om deze stap groter, dan je angst om het geen wat je nu hebt te verliezen?