Hebben we allemaal ook zo’n zin in de vakantie? Of is de aanloop toch wat stressvol?
Ik denk dat velen wel moeten bekennen dat ze last hebben van enige vorm van (inpak)stress. Op eens moeten we nog allerlei spulletjes kopen in de stad. Uiteraard nemen we veel te veel kleren mee en wat denk je van het huis dat spik en span opgeruimd moet zijn, want je wilt natuurlijk in een schoon huis weer thuis komen. Die vervolgens na het uitladen van je auto weer compleet ontploft is, maar dat terzijde.

Maar ik ben geen uitzondering en erken dat ik ook wel last heb van (inpak)stress. Nu helemaal dat we onze plannen een week voor vertrek hebben gewijzigd, wordt er extra een beroep gedaan op mijn flexibiliteit.

Ik zal hieronder met jullie mijn tips delen, omdat de voorpret zo ontzettend leuk is en vaak overschaduwd wordt door de stress, dat je er bijna niet van geniet.

Tip 1: Begin op tijd

Over het algemeen worden vakantie reizen ver van ten voren gepland en weet je wanneer je vertrek. Begin dus op tijd met je voorbereidingen. Check welke documenten er nog geregeld moeten worden en of je ID’s nog geldig zijn. Houd rekening met het tempo van gemeentelijke/overheid instanties. Een bijkomend voordeel van op tijd beginnen is dat je al een beetje in de vakantieflow komt.

Tip 2: Maak een actielijst

Maak een inschatting welke acties er nog zijn, indien mogelijk (ver) deel ze met je partner. Je hoeft het echt niet allemaal alleen te doen. Verdeel de acties en plan ze in de tijd. Dit geeft overzicht en betrokkenheid. En deel ook met elkaar het moment dat een acties is afgewerkt. Dit geeft vaak een YESSS gevoel.

Tip 3: Maak een inpaklijst

En dan kom je voor het dilemma te staan, wat mee te nemen. Uiteraard nemen we altijd te veel mee. Maar vraag jezelf eerst even af wat voor type reiziger je bent? Dit geeft je inzicht en wellicht wat berusting.
Wat betreft de inpaklijst. Online zijn tegenwoordig genoeg tips van voorbeeld inpaklijsten te vinden, maar simpelweg een pen en papier werkt ook.
En vraag je af wat het ergste is wat je kan gebeuren als je iets vergeten bent of als je misschien niet voldoende onderbroeken mee hebt?? Wat is ECHT het ergste? En hoe zou je het kunnen oplossen?

Tip 4: Zorg op je werk voor een tijdige overdracht

Heb je een collega die je werk gaat overnemen, zorg dan tijdig voor een overdracht. Begin een week van ten voren bij wijze van al een mail te schrijven. Laat deze open staan en vul deze gedurende de week met allemaal belangrijke dingen. Praat de persoon er ook door heen. Niet alleen op de verzendknop drukken en denken dat het dan klaar is. Als je dit soort dingen op je laatste werkdag moet doen, geloof mij, dat heb je heul veel stress. En dan ben je onderweg naar je vakantiebestemming, zit je met je hoofd nog in een overdracht en trust me, je bent zeker wat vergeten. Dan ga je je daar vervolgens druk over maken en zit je helemaal niet in flow van vakantie. Gezellig hoor!! Ook voor de medepassagiers.
En communiceer de betrokkenen dat je weggaat. Denk ook aan klanten of collega’s waar je veel mee te maken hebt. Dus ook hier begin op tijd!

Tip 5: Laat het gaan, laat het vallen en laat het los!

 

   ENJOY YOUR SUMMER!!