Selecteer een pagina

Ben je het type dat snel zegt ‘Doe maar gewoon, want dan doe je al gek genoeg’? Irriteer jij je aan uitbundige, vrije kleurrijke personen? Ga je liever voor veilig, dan grens overschrijdend? Neem je het leven erg serieus? Ga jij altijd voor perfectie?
Maar ………….heb jij diep van binnen een klein stemmetje dat roept, ‘Doe eens een keer lekker gek, want je doet al zo gewoon’.

Misschien dat deze 5 tips je kunnen helpen.

 

1. Wat houd je tegen?
Wat zeg je tegen jezelf als je iets wilt doen, wat anderen misschien niet van je verwachten? Of je ben weer aan het wikken en wegen. Wat houd je tegen? Is het een angst? Welke angst? En waar komt deze angst vandaan? Ben je bang om de controle te verliezen, om niet geliefd te zijn, om te falen of er alleen voor te staan.

Welke stem spreekt er op een wik en weeg moment? Zijn het je demonen gedachten of is het je hart? En waar luister je naar?

Wie of wat kunnen je helpen? Je hoeft het allemaal niet alleen te doen. Zoek mensen om je heen die je steunen, helpen en begrijpen. Heb je allemaal doemdenkers om je heen, dan moet je je afvragen waar die doemdenkerij vandaan komt. Misschien hebben deze mensen wel dezelfde angst. Dan is het raadzaam om je af te vragen of dit de juiste personen zijn om je te adviseren.

2. Achterhaal wat/wie in je allergie zit en kijk wat je van die persoon kan leren.
Je kent vast wel personen in je omgeving waar je een irritatie gevoel bij hebt. Dat zijn meestal de personen die gedrag vertonen, wat vaak ondenkbaar is voor jou of waar je je waarschijnlijk heel lastig mee kan identificeren. Dit gedrag zit dan ook in je allergie.
Dit gedrag is voor jou dan wel ondenkbaar, maar voor een ander is het juist een kwaliteit.
En heel stiekem zit er in het gedrag van die persoon hoogstwaarschijnlijk een verlangen van jou.
Wat kan die persoon nu juist heel goed, wat jij minder goed kan? Wat kan je leren van deze persoon? Dus in plaats van je neus op te halen richting die betreffende persoon, zet je verruimde bril eens op en daag jezelf uit om een gesprek aan te gaan. Achterhaal hoe die persoon dat doet? Wat hij/zij ervoor heeft gedaan om dat specifiek te kunnen? Bewonder zijn of haar kwaliteit en kijk wat jij je leren hebt.

3. Laat het kind in je lekker buitenspelen
We hebben allemaal het kind zijn in ons. Laat deze eens vaker buitenspelen. Kinderlijke dingen doen geeft luchtigheid, ontspanning en gaat vaak gecombineerd met veel lachen en humor. Het helpt je relativeren en je kijk op de situatie te veranderen. Dus de volgende keer in de speeltuin, lekker van de glijbaan roetsjen of lekker in de modder ravotten. En bang voor de mening van de anderen? Geloof mij, die willen niets liever dat doen wat jij doet!

4. Verminder stressfactoren
Voor meer speelsheid, luchtigheid en flexibiliteit is het belangrijk om stressvreters te beperken. Gespannen schouders en nek, veel drukte in je hoofd, voor je gevoel te weinig tijd hebben en continu het gevoel opgejaagd te worden, zijn een aantal symptomen van spanning.  En te veel spanning geeft verkramping. Bij verkramping zijn we aan het overleven. Dit weten we allemaal ook wel en klinkt en klinkt logisch. Het her- en erkennen is stap 1. Maar hoe je er vervolgens mee omgaat is een keuze. Je kunt ervoor kiezen om slachtoffer te zijn van de omstandigheden of om verantwoordelijkheid te nemen en zelf sturing te geven aan je leven. Your choice!

5. Sta stil en neem perfectie wat ruimer
Stop! Stop even! Sta gewoon even een paar minuten stil. Laat je perfectie even los, laat de dingen waar je mee bezig was even liggen voor wat ze zijn, sta gewoon echt een stil. Haal diep adem en blaas flink uit. Kijk wat er gebeurt, voel wat er gebeurt.
Je perfectie loslaten is zo lastig, want je wilt graag de waardering krijgen dat je serieus bent, je best doet en ook nog alles perfect. Maar geloof mij alles 100% perfect doen is heel lastig en iedereen tevreden stellen gaat je niet lukken. En hunkeren na die waardering zorgt voor een zware last. En iedere teleurstelling zal je gedachten, dat je het niet kan, tevreden stellen. Dit is immers je waarheid. Dit kan ook enorm leiden tot verkramping.
Ga experimenteren met loslaten. Begin met kleine aanpassingen. Kijk en voel wat het effect is. Kijk ook welke angsten er om de bocht komen en achterhaal waar die vandaan komt.

 

Loslaten betekent niet altijd opgeven. Het is accepteren dat sommige dingen niet zijn zoals jij wilt.

 

Liefs, Claire