Over coaching bestaan nog veel vooroordelen. Coaching is duur, coaching is voor doetjes, coaching is van dat softe gedoe.
Toen ik een keer iemand vertelde dat ik mensen begeleid in hun persoonlijke ontwikkeling, kreeg ik te horen: “ach daar heb je weer iemand die niet weet wat ze wil, dus wordt ze maar coach”. Grappig al deze vooroordelen, die gebaseerd zijn op een mening, zienswijze of iemands perceptie, terwijl die persoon hoogstwaarschijnlijk geen enkele ervaring heeft met coaching.

Mijn eerste aanraking met een coach was ongeveer 8 jaar geleden. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik mij er niet zo heel veel meer van kan herinneren. Ik denk dat ik toen minder openstond voor persoonlijke ontwikkeling. Wat ik mij nog wel kan herinneren is dat ik het erg prettig vond om met iemand te praten die geheel onbevooroordeeld was.

Ruim twee jaar geleden heb ik weer contact gezocht met een coach. EN echt niet omdat ik gek ben, van het padje was geraakt of hopeloos was. Ik liet alleen gedrag zien dat een terugkerend patroon had en mij erg in de weg zat. Het had invloed op mijn doen privé, maar ook in mijn werk. Zo was ik de mega perfectionist en nam ik feedback heel persoonlijk op. Ook kon ik moeilijk mijn grenzen aangeven. Ik zat met kop en kont bij de andere. Collega’s tanken letterlijk energie bij mij (ik liet dit ook toe), met het gevolg dat mijn energie op was. De grens wat van mij was en wat van de andere was, was een grijs gebied.

Door met een coach aan de slag te gaan heb ik meer zicht gekregen op mijn denken en doen. Waarom doe ik de dingen die ik doe? Maar ook overtuigingen die ik had, die mij ontzettend belemmerden. Overtuigingen die ik aangenomen heb en voor waarheid heb aangezien. Ook heb ik geleerd om te dealen met mijn (negatieve) gedachten. Maar ook gedragspatronen bij anderen te herkennen en heb ik tools gekregen om beter met bepaalde type personen om te kunnen gaan. Dit zijn voornamelijk de personen die in mijn allergie zitten. Uiteindelijk kan ik de andere niet veranderen, dus betekent het dat ik mijn beeld moet aanpassen om op deze manier bijvoorbeeld het samenwerken succesvol te maken. Daar waar ik voorheen de neiging had om de ander te bekritiseren.

Coaching heb ik als een cadeau ervaren. En nee, het was niet altijd makkelijk en ik kan je vertellen dat er heel wat tranen zijn gevloeid. Maar langzaam zijn er wat schilletjes afgepeuzeld en issues blootgelegd, die ik heel veilig had opgeborgen. Maar zaken die veilig opgeborgen zijn, blijven altijd aan je knagen. Door ze onder ogen durven te zien, heb ik de keuze wat ik ermee kan en wil doen.

Loopt alles nu voor 100% op rolletjes?
Nee. Net als veel mensen heb ik goede en minder goede dagen. Soms val ik in mijn oude patroon, oude onzekerheid, alleen kan ik het nu beter relativeren en heb ik tools die ik in kan zetten. Doordat ik zelfkennis heb ontwikkeld, meer zelf bewustzijn heb, weet ik steeds beter welke dingen ik belangrijk vind in mijn leven en heb ik het besef dat ik het grootste gedeelte van het creëren van mijn mooiste leven, zelf in de hand heb.

Is coaching iets voor jou?
Dat hangt voornamelijk van je vraag af. Heb je überhaupt een vraag? Zonder hulpvraag kun je niet geholpen worden. Je vraag kan misschien nog wat vaag zijn en heb je misschien hulp nodig om de vraag achter de vraag helder te krijgen. Maar het hebben van een hulpvraag is een vereiste. Is die er niet, dan is de bereidheid om te veranderen en het ontvangen van andere inzichten nihil. En misschien is er wel een vraag, maar ben je nog niet bereidt om eventuele consequentie te aanvaarden. Dan is het wellicht nog iets te vroeg.

Wat kan ik voor je betekenen?
Ik kan die onbevooroordeelde persoon voor je zijn die je verhaal aanhoort. Details doen voor mij er iets minder toe, ik ga samen met jou opzoek naar structuur. Waarom doe je de dingen die je doet. Soms is een reis naar je onbewust nodig om helderheid te krijgen in je denken en doen. Deze reis kan veel vraagstukken voor je verklaren. En nu niet denken wat een vaag gedoe. Het is simpelweg your gut feeling raadplegen. Je onbewust heeft de antwoorden, alleen worden deze vaak door onze (negatieve) gedachten onderdrukt.

Ik ga je geen oplossingen aanreiken. Ik ga niet zeggen wat je wel of niet moet doen. Ik ga niet preken. Ik kan je tools meegegeven en je doormiddel van oefeningen inzichten laten ervaren. Ik gebruik hiervoor mijn levens- en werkervaring versterkt met NLP kennis. Maar uiteindelijk is en blijft het jouw proces en ben jij zelf verantwoordelijk wat je ermee doet.

Ben je nieuwsgierig geworden? Heb je een hulpvraag die je een keer wilt voorleggen?
Neem gerust vrijblijvend contact met mij op.
Je kunt mij bereiken via de mail mailto:info@happy2bme.nl of door te bellen met 06-46191204