Ken je dat gevoel dat je wilt opruimen in huis, maar je lieve fantasierijke zoon of dochter heeft een prachtig kunstwerk gemaakt. Aan de ene kant zegt je hart niet opruimen, maar het ligt aan de andere kant je gruwelijk in de weg?
Wat doe je?

Ik wilde vanmiddag stofzuigen, maar mijn woonkamer is omgetoverd tot een fantastisch Playmobil vliegveld met vrachtwagens parkeerplaatsen en ik weet het allemaal niet. Mijn jongste heeft daar gisteren, vechtend tegen zijn vermoeidheid, keihard aan gewerkt. En nu?

Mijn hoofd zegt opruimen en met opruimen bedoel ik alles aan kant en het speelgoed weer netjes in de bakken. Ik moet overzicht hebben. Dit is bijna een dwangmatig gevoel, wat voornamelijk veroorzaakt wordt door de gedachten in mijn hoofd. Deze gedachten kunnen komen vanuit overtuigingen of ervaringen. Het tegenovergestelde is niet stofzuigen en alles laten liggen. Dit voelt voor mij ook niet goed en is dus ook geen optie.

Maar hoe kan ik nu een middenweg bedenken? Aangezien mijn hart zegt: Laat het kunstwerk lekker nog een tijdje staan, maar mijn gedachten willen overzicht, orde en netheid.

Wat je ziet zijn twee contrasten. Aan de ene kant opruimen en dit staat voor mij voor overzicht, orde en netheid en aan de andere kant niet opruimen en dit staat in mijn hoofd voor chaos. Om een middenweg te vinden zet ik letterlijk een stap naar achteren en aanschouw de situatie. Ik sta dan in een ‘ruimte’ (visuele ruimte) buiten deze twee contrasten. Een nieuwe ‘ruimte’, nog zonder naam die wel goed voelt. Als ik vanuit deze ‘ruimte’ de situatie aanschouw kan ik milder naar de situatie kijken en een andere keuze maken, die ook goed voor mij voelt. Ik heb dus gezogen om de landingsbaan heen en Ja, dit voelt ook gewoon goed.

Nu was bovenstaand een simpel en even een kort door de bocht voorbeeld, wat we kaderen noemen. Interessant om je af te vragen is, welke betekenis geef jij aan je kader. Heb en geef je jezelf veel bewegingsruimte binnen je kader of niet. Inzicht krijgen in je kaders kunnen je ontzettend helpen in het maken van keuzes. Welk kader neem jij?
Een veel voorkomend kader is ‘goed’ en ‘fout’. Maar hoe voelt alleen goed of alleen fout? Mag je naast goed ook wel eens fout zijn? Maar wat als het niet goed en niet fout is? Hoe noem je dit? En hoe voelt dit?

Weet dat ik je met coaching kan helpen met het krijgen van zicht op je kaders. Ook kan ik je helpen met het onderzoeken naar de betekenis die jij geeft aan je kaders.

Nieuwsgierig geworden? Neem gerust contact op. Tevens kun je meer info vinden op www.buiten-gwoon.nl