Welke beren staan jou in de weg?

Ik spreek veel mensen die dolgraag de stap willen zetten naar het ondernemerschap, maar de stap uiteindelijk niet zetten, omdat ze teveel beren op de weg zien. Gevoelsmatig is het bos aan beren leeggelopen en staan ze allemaal voor je neus, waardoor de angst om de stap te zetten groter is dan het verlangen. En met al die beren voor je neus is het vluchten, zo ver weg als je kunt of heel stil blijven staan, alsof je verlamt bent. Dit is precies wat angst met ons doet.

Veel mensen laten zich leiden door hun angsten en leven daardoor niet hun potentieel. Door één te worden met de angst, leiden ze een angstig leven en staan ze niet in verbinding met hun essentie. De stap naar het ondernemerschap zal vanuit angst dan ook niet plaatsvinden en als wel, vrees ik dat het geen succes zal worden.

Om de stap naar het ondernemerschap te zetten is bewustzijn essentieel. Ken je vijand. Ga niet vluchten, laat je niet verlammen, maar ga de strijd aan. Ga boven je angst staan. Dit kun je doen door de angst te onderzoeken. Angsten zijn niet meer dan opgebouwde overtuigingen die je hebt aangenomen uit je verleden. Als gevolg van opvoeding, scholing, conditioneringen, ervaringen en je omgeving.

Om het wat overzichtelijk te maken zijn er 7 basisangsten geformuleerd die het meest voorkomen. Ik zal ze hieronder voor je opsommen.

  1. De angst voor materieel gebrek, of voor het verlies van wat je nu hebt. Ben je altijd bang om te verliezen wat je hebt?
  2. De angst voor kritiek, de angst voor “wat zullen ze over me denken/zeggen”. Probeer je anderen te behagen? Ben je bang dat anderen je uitlachen of kleinerend zullen zijn?
  3. De angst voor fysieke pijn of ziekte. Wie het bangst is voor ziektes, krijgt ze het gemakkelijkst.
  4. De angst om niet (meer) bemind te worden. Of de angst om verlaten of afgewezen of niet meer aardig gevonden te worden. Je relaties kunnen dan gevangenissen zijn.
  5. De angst om je vrijheid te verliezen. Weinig mensen beseffen dat ze vanwege de angst iets te verliezen een onzichtbare cel om zich heen gebouwd hebben.
  6. De angst om oud te worden, om je jeugd te verliezen, om af te takelen.
  7. De angst voor de dood.

Zoals ik al schreef zijn angsten opgebouwde overtuigingen die je hebt aangenomen. Ze ontstaan door een gedachten die je hebt gecreëerd. Als je deze gedachten maar lang genoeg oproept, dan wordt het vanzelf jouw waarheid, met het gevolg dat je de angst ook gaat voelen als de waarheid. Je krijgt een paniekerig gevoel, gaat zweten of krijgt hartklopping. Net alsof je echt oog in oog staat met een beer.

Maar hoe kun je de beren weer het bos in sturen?

Bewustzijn is de key. Herken je gedachten, herken je angsten. Ga vooral niet vluchten, maar ga ze onderzoeken. Blijf open staan. Oberveer de beer, maak contact. Angsten zijn gedachten die jij creëert. Als jij angstige gedachten kunt creëren, dan kun je ook positieve gedachten creëren.
Ik daag je uit om al je angsten op te schrijven, te kijken onder welke van de 7 basisangsten ze vallen en ze te herschrijven naar een positieve gedachten.
Als jij de beer laat zien dat je niet bang bent, zal er wederzijds respect ontstaan.

Ik heb al wel vaker geschreven over de wet van aantrekkingskracht. In feite is alles energie, ook jijzelf en je gedachten. Alles staat met elkaar in verbinding. Energie trekt energie aan. Ik hoef je volgens mij dan niet uit te leggen wat er gebeurt als jij negatieve en angstige gedachten uitzend. Je gedachten trekken als een magneet de werkelijkheid aan. Maar het gave is dat het dus ook de positieve kant op werkt. Verander je gedachten en de uitkomst zal veranderen.

Alles wat je nu leeft, zijn je gedachten van gisteren. En wat je nu denkt, zal je toekomst zijn.

Probeer eens met andere ogen naar de beren te kijken en ga ze voor je te winnen. Je kunt het, mits je het natuurlijk wel wilt. Misschien flauw dat ik dit zeg, maar angstig blijven kan ook een vorm van veiligheid geven. Want stel je voor wat er zou gebeuren als je niet meer angstig zal zijn…………….

Kies je voor veiligheid of wil je ECHT de stap zetten naar het ondernemerschap en leven vanuit je essentie en vertrouwen? It’s your choice!

REMINDER: heb je al gezien dat ik in week 48 een super interessante 5-daagse online training geef? Lees hier voor meer informatie en opgave.