Dit weekend is de wintertijd weer ingegaan en ligt de herfst- en winterdip op de loer. De één smult van de winterse kneuterigheid, terwijl een ander er toch wel last van kan hebben.

Zelf ben ik meer iemand van de lente en de zomer. Aangename temperaturen, veel buiten zijn, warme avonden en veel licht. Ik bruist dan gewoon van de energie. In de wintermaanden lijkt de wereld een stuk kleiner, het weer nodigt niet altijd uit om naar buiten te gaan, het is koud en nat. En wat te denken van die drukke december maand met alle verplichtingen. Vreselijk gewoon. Het liefst doe ik een winterslaap en word ik ergens april weer wakker. Maar al dit klagen helpt niet, ik moet er mee dealen of ik moet emigreren, al lag dit laatste niet direct in de planning.

Hieronder dan maar enkele tips die je door de donkere dagen heen kunnen slepen.

Tip 1: Besef dat je humeur en stemming niet afhankelijk is van externe factoren. Zou toch wat zijn, dat je de regen de schuld kon geven van je humeur. Is wel lekker makkelijk. Waar het omgaat is dat als je happy voelt, dan maakt het niet uit of het regent, stormt of sneeuwt. Als je je goed voelt, ben je optimistisch en denk je in mogelijkheden in plaats in onmogelijkheden. Je bent stabiel, maar ook flexibel en kunt makkelijk meebewegen met gebeurtenissen om je heen. Dus check je gemoedstoestand en je happy-zijn niveau. Is het te laag, doe er wat aan! YOUR IN CHARGE.

Tip 2: Zorg dat je gedurende de dag genoeg in het licht bent. Ik kan mij wel dagen herinneren dat ik in het donker naar het werk ging en in het donder weer thuis kwam. Lunchen deden we ook op kantoor. Met het gevolg dat je de hele dag in kunstlicht zit en vrijwel niet buiten komt. Killing gewoon! Dwing jezelf om gedurende je werkdag even naar buiten te gaan. Ga na je lunch een klein blokje om. Ga op de fiets naar je werk of parkeer je auto op 10 minuten wandelafstand. Het is voor je energie niveau echt zo belangrijk. Ook kun je deze momenten gebruiken om even alle informatie die je die dag hebt opgezogen te verwerken. Maak het jezelf makkelijker. Zet je buitenmomentje in je agenda, zet een timer of koop een horloge met een stappenteller en eentje die na een uur stil zitten je een reminder geeft. I don’t know, maar bedenk iets dat je gaat helpen herinneren.

Tip 3: Slaap voldoende. Ga op tijd naar bed en sta op tijd weer op, zorg voor regelmaat. Het is met name in de herfst en de winter belangrijk om een goede nachtrust te krijgen. Je lichaam verbruikt in de koudere maanden meer energie om warm te blijven. En meer energie krijg je bijvoorbeeld als je goed slaapt

Tip 4: Zorg voor een goede weerstand door de juiste voeding. Verruil je zomerfruit voor herfstfruit en eet veel groene groentes voor extra vitamines en energie. Je interne kacheltje moet extra branden om warm te blijven en dit kost energie. Vul je voorraad aan.

Tip 5: Blijf in beweging. Ik begrijp heel goed dat als je in het donker thuis komt dat het niet echt uitnodigt om weer naar buiten te gaan. Helemaal niet als je kacheltje lekker is aangestookt. Maar in de winter zit de lucht vol zuurstof en is het heerlijk om een blokje om te joggen of te wandelen. Vooral zo tegen het vriespunt. Heerlijk! Tevens word je op dit soort avonden getrakteerd op een mooie hemel vol met sterren.

Wat ga je doen? Ga je lijden of je leven leiden?