Selecteer een pagina

Even heel eerlijk. Wat vind jij het meest lastige aan het ondernemerschap?

Ik zal ook heel eerlijk zijn, want ook al ben ik diegene met veel energie en eigenlijk altijd wel optimistisch, ik heb ook wel een aspect binnen het ondernemerschap waar ik heel duidelijk de struisvogelstrategie toepas.

Dat doe ik als het gaat om mijn financiën. Een tamelijk belangrijk onderdeel in het ondernemerschap.
Heel concreet: ik wil eigenlijk niets weten van geld. Dat is trouwens niet helemaal waar. Diep van binnen wil ik er alles over weten, maar er zit een angst op. Ik had mij dit niet eerder zo gerealiseerd, totdat ik ging ondernemen en erachter kwam dat ik een aantal overtuigingen had over geld. Overtuigingen die mij behoorlijk belemmerden.

In mijn jeugd ging al het geld van mijn ouders naar onze gezamenlijke hobby. Wie mij langer kent, weet dat ik altijd erg fanatiek pony/paard heb gereden. Een hobby die veel geld kostte. Geld wat er eigenlijk niet was. Mijn vader ging als jongen van 18 naar Duitsland om zijn droom achterna te gaan. Hij ging voor een grote stal in Duitsland rijden, maar het onmogelijke gebeurde. Hij viel van een paard en brak zijn rug. Zodanig dat hij een jaar met verlammingsverschijnselen in het ziekenhuis heeft gelegen. Een ongeluk dat tot op heden nog impact heeft op zijn leven. Mijn vader kan weer lopen, maar ondervindt dagelijks pijn. Mijn vader had geen afgeronde opleiding en werd vrij snel volledig afgekeurd. Mijn moeder komt uit Engeland en ontmoette mijn vader in Duitsland. Samen kwamen ze na het ongeluk naar Nederland. Hun liefde en de liefde voor de hobby was zo groot, dat ondanks de beperkte middelen ze alles op alles zette om mij en mijn zusjes te laten paardrijden.

De andere kant van de medaille waren de spanningen rondom geld. Mijn vader was de grote optimistisch en kon makkelijk geld uitgeven, met aan de andere kant mijn moeder die een grote angst had voor geld. Geld dat ze kon verliezen. Vanwege de geringe inkomsten werd ieder dubbeltje omgedraaid en het standaard antwoord als we iets wilden was, dat er geen geld was. Even voor de duidelijkheid ze hebben keihard en keihard gewerkt met alle lichamelijk ongemakken en de goede intenties om het zo goed mogelijk te doen voor ons, dus alleen maar respect.

Nu zal je zeggen dat als dit je achtergrond is dat je het hoe dan ook anders wilt doen. Ervoor wilt zorgen dat je je eigen financiële zaken goed op orde hebt, om te voorkomen dat er spanningen ontstaan over geld. Ik heb onbewust voor een andere strategie gekozen en heb echt mijn kop in het zand gestoken. Ik wilde niets van geld weten. Fabian (mijn man) regelde al het geld thuis. Ik had werkelijk waar geen idee wat eruit ging of wat er binnenkwam. Ik durfde nooit de confrontatie aan te gaan met mijzelf en de bankrekening, ik was bang om erachter te komen dat het misschien wel op zou kunnen zijn. Dit stond voor mij gelijk aan stress en spanningen. Dus dan maar liever ontwijkend gedrag.

Gedrag wat niet heel handig is als je gaat ondernemen. De confrontatie moest dan ook komen. Die kwam ook op het moment dat ik een volgende stap wilde zetten en wilde investeren. Leuk gedacht van mijzelf, maar had ik überhaupt geld verdient? Amper. Had ik een financieel plan? Nope? Had ik een strategisch plan? Nope. Hoe wilde ik dan investeren en hoe moest mijn volgende stap eruit komen te zien? Mijn kop in het zand steken ging niet meer werken.

Mijn gedrag rondom geld blijft iets waar ik waakzaam voor moet zijn. Het is alsof ik continue balanceer op een dun draadje. Ik dwing mijzelf echt om iedere dag mijn strategisch plan te openen. Dit geeft mij inzicht, structuur en heb ik meer grip op waar het geld heen gaat, welke keuzes ik moet maken en hoeveel geld er binnen moet komen. Op deze manier ben IK in de regie en niet mijn angst.

Een ander belangrijk inzicht wat ik opdeed over geld ontstond tijdens een training waar ik The wheel of life moest invullen. Een cirkel met taartpunten met verschillende levensthema’s die je een beoordeling moet geven. Financiën was ook een thema en wat bleek, ik gaf mijzelf een 1 op dit gebied. Raar eigenlijk, want we hadden financieel niets te klagen, Fabian verdiende prima en ik droeg bij op mijn manier, maar dit bleek voor mijn eigenwaarde niet voldoende te zijn.

Geld deed me dus meer dan ik iedere keer riep. Mijn coach vertelde mij eens dat je bankrekening een reflectie is van hoe je naar jezelf kijkt. Onze gezamenlijke bankrekening was goed gevuld, maar mijn eigen bankrekening behoorlijk leeg. Mijn eigenwaarde was dan ook best laag.

En wat blijkt, geld, kracht en liefde zijn dezelfde energie. Dit is simpelweg een natuurwet. Gun ik mijzelf geen (zelf)liefde, dan zal het geld ook niet mijn kant op stromen. Als je er één ontkent, als je niet wilt erkennen dat het één energie is of je er tegen verzet, betekent het dat je de hele energie ontkracht en afstoot.

Best interessant als je er over nadenkt.

Wil je meer weten hoe je deze energie voor je kunt laten werken, dan is het boek:
Het boek van overvloed, geld, kracht & liefde van Sunny Nederlof en Bas Buis, een echte aanrader.

Nog even terugkomend op mijn eerste vraag. (ik ben natuurlijk weer twee
A4-tjes verder): wat vind jij het meest lastige aan het ondernemerschap?

Ik ben oprecht benieuwd en hoop dat je het met mij wilt delen. Mail mij gerust.

Liefs Claire

Wil je btw meer blogs ontvangen of waardevolle tips. Vol dan de link hieronder en laat je naam en e-mailadres achter. Uiteraard geheel vrijblijvend.

Gratis aanmelden inspiratie mail