Selecteer een pagina

Streef liever naar puurheid, dan naar perfectie!

Misschien herken je het gevoel wel een keuzes te willen maken of een stap te willen zetten, maar niet eerder dan dat je eerst alles perfect voor elkaar hebt. Het perfecte logo, een perfecte website, het perfecte programma, de perfecte foto of het perfect geschreven artikel, zonder spelfouten. (Mijn grote imperfectie :))

Streven naar perfectie is aan de ene kant een prachtige kwaliteit. Het geeft aan dat je het goed wilt doen, dat je gaat voor kwaliteit en het hoogst haalbare. Niets mis mee.
Maar er schuilt een grote valkuil aan het streven naar perfectie. Het streven naar perfectie kan namelijk extreme vormen aannemen met het gevolg dat je je lat onhaalbaar hoog legt, je niet goed de realiteit meer overziet, maar ook dat je geen keuzes durft te maken, omdat het nooit goed genoeg is. Het streven naar perfectie kan verlammend werken.

Misschien herken je ook wel het volgende: Grip en controle willen hebben op een (onbekende) situatie. De angst om fouten te maken, te falen, niet gezien te worden of de angst dat anderen er wat van vinden en het misschien afkeuren. Het verlangen wat er vaak onder zit, is het verlangen om gezien te worden, goed bevonden te worden, bestaansrecht te hebben, gewaardeerd te worden. Dit verlangen is zo groot, dat we het proberen af te dwingen door te streven naar perfectie. Word je verlangen niet gehoord, dan doen we er gewoon een schepje bovenop. Ik hoef je niet uit te leggen dat dit gedrag langdurig volhouden grote gevolgen voor je leven heeft.

Ervaar jij ook dat je streven naar het goed te willen doen je in de weg zit? Merk je dat je geen keuzes maakt of stappen zetten? Merk je dat je door je perfectie eigenlijk ontwijkend gedrag aan het vertonen bent.
Hoe zou het voor je zijn als je wat lichter en luchtiger tegen situaties aan zou kunnen kijken of stappen zou kunnen zetten zonder dat het plaatje helemaal helder is? Stel dat je minder zou hoeven te wikken en wegen en meer in vertrouwen keuzes zou kunnen maken of stappen zou kunnen zetten?

“Perfection is an illusion & those who seek perfection will find themselves unfulfilled their whole lives”

Wellicht dat mijn 4 tips je kunnen helpen.

#Tips 1:Laat los waar je geen controle op hebt.
Klinkt makkelijk, maar dit is niet makkelijk, anders had je het natuurlijk allang gedaan. Het belangrijkste is dat je kritisch naar jezelf bent. Dit bedoel ik door kritisch te kijken naar de situatie waar je in zit. Her- en erken dat je streeft naar controle en perfectie. Herken je gedrag.
Wees dan ook helder naar jezelf. Heb je geen controle over de situatie, laat het dan los. Steek er geen energie in, plaats jezelf niet in een situatie die tot niets anders leidt dan nog harder werken en strenger voor jezelf zijn, want uiteindelijk leidt het nergens toe.
Neem letterlijk afstand door jezelf los te maken van de situatie. Zet echt een stap naar achteren en kijk met een afstand. Laat uiteindelijk de situatie en/of probleem bij de ander.
Heb je wel controle op de situatie, neem ook dan afstand en maak vanuit een ander perspectief een plan. Je antwoorden en oplossingen liggen vaak onder je neus, maar die zie je niet altijd, omdat je er met kop en kont inzit.

#Tip 2: Heb schijt aan wat anderen denken.
Weer eentje die makkelijk klinkt, maar wat nog niet zo makkelijk is. We zijn in ons leven zo extern gericht dat we ook het gevoel hebben dat we ons geluk buiten onszelf en bij een ander moeten halen. Heb je weinig liefde, waardering en erkenning gekregen in je leven, dan heb je daar een groot verlangen en een honger naar. Zoek je vulling voor deze leegte buiten jezelf, dan loop je het risico gekwetst te worden door anderen en hun meningen. Je hebt hoop en verwachtingen, maar iedereen kijkt vanuit zijn of haar eigen wereldbeeld naar de wereld, de situatie en naar jou. De waarheid is voor iedereen dus anders. Belangrijk is je te realiseren dat je niet afhankelijk bent wat een ander vindt. De mening van een ander is niet de ultieme waarheid. Blijf bij jezelf, heb compassie met jezelf en zoek de liefde in jezelf. Jij bent volmaakt!

#Tip 3: Streef niet naar perfectie, maar naar je ultieme zelf.
Er is geen goed of fout. Je bent zoals je bent en dat maakt jou helemaal volmaakt. Op het moment dat jij in verbinding bent met jezelf, ben je in vertrouwen en mag je erop vertrouwen dat de antwoorden komen en dat de keuzes die je maakt goed zijn. Er zijn trouwens nooit slechte keuzes, hooguit een waarneming van een situatie die op dat moment anders had kunnen zijn. Dit zie je ook pas door voortschrijdend inzicht.
Onderzoek welke ballast (angsten) je nog bij je draagt, wat van jou is en wat van iemand anders is. Maak het echt zichtbaar voor jezelf door het bijvoorbeeld op te schrijven. Dit kunnen trauma’s zijn in je familie, of iets zijn wat je zelf hebt meegemaakt of ervaren. Het kan ook iets zijn wat iemand ooit eens tegen je heeft gezegd en jij als waarheid hebt aangenomen. Word je bewust en wees je ultieme zelf. Je hebt alle antwoorden in je, ontdek jezelf in de meest pure vorm en ga hierop vertrouwen.

#Tip 4: Ontdek je sterke punten en benut deze volop.
Vaardigheden die jij goed kunt of je makkelijk afgaan, geven je zelfvertrouwen. Fietsen is iets wat je zeer waarschijnlijk kunt en is zo’n automatisme, dat je daar totaal geen onzekerheid over voelt. Ook zal je niet steven om dit nog beter te kunnen. Wat ik bedoel te zeggen is, zet je sterke punten in en maak optimaal gebruik van ze, dit geeft vertrouwen. MAAR het ondernemen heb je waarschijnlijk nog niet eerder gedaan en zal nog erg onwennig voelen. In ieder geval zal het niet zo automatisch gaan als fietsen. Geef jezelf toestemming om fouten te mogen maken en geef jezelf de tijd om het te leren. Fietsen heb je ook met vallen en opstaan geleerd, toch?

“Loving yourself will work miracles in your life”

Jouw klanten willen met jou samenwerken, omdat je goed bent in je vak, maar nog veel meer om wie je bent. In de tijd dat ik nog voor Randstad werkt, vertelde mijn inhouse klant mij: ‘Claire, het maak niet uit of je nu Ranstad achter je naam hebt staan of Tempo team of wie dan ook. We doen zaken met mensen en zij maken het verschil.’ Het verschil maak je niet door het perfecte na te streven, maar te zijn wie je bent, met al je imperfecties. Oprechtheid is waar het omgaat. Oprecht naar je klant én oprecht naar jezelf!

Wil jij nu écht stappen zetten, maar is investeren in een groot programma nog een brug te ver, laat mij je dan helpen! De BUSINESS MINDSET BOOSTER is een laagdrempelig, maar een super effectief traject. We gaan samen vier weken lang aan de slag en ontmoeten elkaar iedere week off- of online, wat je wens daarin is. In deze vier weken gaan we voor een krachtige mindset, een sterke focus op je doelen en ga jij op een persoonlijke en authentieke manier opvallen in jouw markt en je onderscheiden van de rest.

Klik hier voor meer informatie!

Laten we samen op pad gaan!

PS, het is nog mogelijk om je in te schrijven voor de Workshop Zichtbaar in stijl ondernemen welke gepland staat op 9 juli of 21 augustus. Klik HIER om je op te geven!