Ik wil jullie graag iets vertellen over slapen, omdat ik het gevoel heb dat het belang van slapen ernstig onderschat wordt.
Wij hebben ook een wake-up call gehad en ondervinden nu de gevolgen van jaren slecht slapen. Dit alles heeft te maken met het bericht wat mijn man onlangs kreeg. Bij hem is een aantal weken geleden slaap apneu (ademstops tijdens het slapen) geconstateerd. Nu dit wetende vallen ineens de puzzelstukjes op hun plek.
Terugkijkende denken we dat hij dit al jaren heeft. Vage klachten en vermoeidheid, die weggeredeneerd werden als, ik ben druk op het werk, druk met het gezin of het is de leeftijd, bleken duidelijke signalen te zijn van veel en veel te weinig slaap. Bij zijn score vanuit de slaaptest bleek hij zoveel ademstops te hebben, dat zijn lijf een BURN-OUT heeft. Zijn stofwisseling en hormoonhuishouding zijn compleet verstoord.
Om je een beeld te geven: Je moet je voorstellen dat hij in één uur slaap om de twee minuten een ademstop heeft en gewekt wordt door zijn lijf. En dan te bedenken dat hij gemiddeld 7 uur probeert te slapen. En dit was zijn laagste score. Als je weet dat het slapen uit 5 fasen bestaat, betekent dit dat hij de fase 3 van de diepere slaap amper bereikt en juist deze is belangrijk voor het herstel van het lichaam en geest.
De reden dat ik dit vertel heeft te maken met het drukke en stressvolle leven dat velen van ons leiden. Veelal leggen we ons dit zelf op en deels bepaalt ook de maatschappij het tempo. Gemiddeld genomen slapen we minder uren per nacht dan een aantal jaren geleden en de invloed van de ipads en telefoons zijn groots. Maar slapen is een dagelijks terugkerende toestand en een niet te negeren toestand, waarin je lichaam en je geest tot rust komen doordat de spieren zich ontspannen, hartslag en ademhaling vertraagt, het bewustzijn verlaagd is en je een tijdje bent afgesloten van de buitenwereld. Je hersenen tanken tijdens het slapen bij, je laadt letterlijk je batterij op.
Wij zijn behoorlijk geschrokken nu we zien wat de impact is van slecht slapen en wat het met een lijf doet. Nu wordt apneu grofweg veroorzaakt door aanleg en overgewicht, maar vlak slecht slapen door de gevolgen van stress en spanningen niet uit. Ik wilde graag onze ervaring delen, omdat ik vermoed dat het belang van goed slapen onderschat wordt.
Pas gewoon goed op jezelf. Pleeg geen roofbouw en wees zuinig op je lijf en geest.
Ik geef je hieronder nog 5 slaaptips
1: Ga naar bed als je moe bent.
Luister goed naar je lichaam. In de avond als het schemerig en donker begint te worden dan maken we een hormoon aan die ervoor zorgt dat we slaperig worden. Daar waar cortisol ervoor zorgt dat we wakker en actief zijn, zorgt melatonine ervoor dat we slaperig worden.
Ga dan ook naar bed als je je moe voelt en blijf niet plakken op de bank, waar ik bijvoorbeeld heel goed in ben.
2: Vermijd zoveel mogelijk prikkels voor het slapen gaan.
Ga vlak voor het slapen niet uitgebreid alle sites bij langs op je ipad, telefoon of laptop. Het licht wat deze apparaten afgeven prikkelen je brein op de verkeerder manier en zorgen juist voor alert gedrag in plaats van slaperigheid. Zorgt dat je in het begin van de avond je email checkt en eventueel beantwoordt en bouw het gebruik van deze apparaten gedurende de avond af. Neem je telefoon liever niet mee naar boven, anders blijf je in de verleiding om te blijven kijken.
3: Zorg voor een goed slaap klimaat.
Licht zorgt ervoor dat het cortisol hormoon aangemaakt wordt in je lichaam en dat je dus actief wordt. Zorg er daarom voor dat je kamer goed donker is. Goede ventilatie en frisse lucht zijn ook heel prettig. Zorg dat je radiator uit staat en persoonlijk vind ik het heel prettig om het raam open te hebben.
4: Focus op je adem. Wat ik zelf prettig vind is om de eerste 5/10 minuten op mijn rug te liggen en de focus te houden op mijn adem. Ik leg dan mijn handen op mijn buik en voel wat mijn adem en buik doet. Dit zorgt ervoor dat mijn piekergedachten afnemen en ik rustig en ontspannen wordt. Mocht er wel een piekergedachten opkomen dan probeer ik weer naar mijn adem en buik te gaan.
5: Vermijd een ontkenning. Ons onbewuste luistert naar opdrachten. Op het moment dat je ligt te woelen en geïrriteerd raakt en je roept ik kan NIET slapen, dan ziet je onbewust dit als een opdracht, met het gevolg dat je inderdaad niet kunt slapen. Als je dit omdraait en je zegt: Ik ga slapen of ik zal heerlijk slapen, dan zal je onbewuste dit als opdracht zien en zult je prima slapen. Deze manier van omdenken helpt ook als je op bed ligt en je bedenkt je in eens dat je morgen bijvoorbeeld NIET je sleutel moet vergeten. Hoe harder je dit roept, hoe drukker je je maakt en groter de kans is dat je je sleutel vergeet. Je onbewuste luistert altijd mee.
Hopelijk kun je wat met deze tips. Probeer ze uit en kijk welke voor jou werken. En nogmaals PAS GOED OP JEZELF!
Succes!
ZZzzzzzzzzzzzzzzzzz!
Wil je meer weten over het maken van keuzes? Lees dan hier verder.
Recente reacties