Wat kan een mens zich toch enorm druk maken over kleine neuzel dingen. En dan vooral die dingen die door anderen geregeld of georganiseerd zijn. Wij hebben allemaal commentaar of onze mening erover. Ik doe hier ongetwijfeld aan mee, al ben ik mij dit wel steeds meer bewust en besef ik dat ik hierin een keuze kan maken.

En weet dat soms zeuren en zaniken best fijn is, wees eerlijk. Maar mijn grootste ergernis hierin is dat de zijlijn schaamteloos en vaak ongevraagd zijn commentaar deponeert (denk hierbij ook aan app groepjes), vervolgens wordt het door de mede stuurlui op de wal nog eens flink aangedikt, verspreidt het zich vervolgens als een olievlek onder de medemens en is er zomaar een nieuwe waarheid ontstaan.

Nou daar zakt bij mij de broek van af. Want wordt er ooit rekening gehouden met de intentie van de andere en de medemens die er zijdelings bij betrokken is? Die worden ongevraagd onderdeel van deze nieuwe waarheid, die voor hun helemaal niet goed voelt. Het is gewoon kwetsend.

En stel beste stuurlui, probeer je eens te verplaatsen in de ander. Ja, doe je best maar even en probeer je eens in te beelden dat die ander met alle goede intenties zich inzet en ja misschien een foutje maakt of net een andere beslissing neemt. So what! Is commentaar geven dan de oplossing? Hoe zou je het anders kunnen aanpakken? Nu je ingebeeld hebt hoe het voelt.

Wat ik eigenlijk wil meegeven lieve medemens. Voordat je gaat zeuren en zaniken, achterhaal eerst even de waarheid, het doel of intenties en zie je verbetermogelijkheden, help dan gewoon of houd je mond. Afgelopen dagen zijn er wat voorvalletjes geweest in mijn omgeving waarbij een nieuwe (halve) waarheid zijn eigen leven is gaan leiden en er mensen gekwetst zijn. Hoogstwaarschijnlijk onbewust.

Ik geloof heel erg in het feit dan iedereen altijd een goede intentie heeft in de dingen die hij of zij doet. En ja, soms is het moeilijk om de goede intentie te zien of willen zien, maar stel je open.

Besef ook wat het effect is van zeuren en zaniken op je omgeving. Iets met voorbeeldgedrag, bv richting je kids? In ieder geval is bovenstaande een enorme ergernis van mij en vind ik het vanuit mijn wereldbeeld belangrijk om respect te hebben voor elkaar, elkaars ideeën en werkwijzen. En achterhaal A.U.B. eerst de waarheid.

Ik realiseer mij ook dat niet iedereen hetzelfde wereldbeeld heeft als mij en die zullen bovenstaand ook totaal niet kunnen plaatsen of daar weer hun eigen mening en commentaar over hebben. Ik probeer mijn wereldbeeld hierin te verbreden en zal het met verwondering aanschouwen.

Zo, mijn mening, commentaar staat op papier. Dat was even heerlijk zeuren en zaniken!