Ken je dat gevoel dat je ’s ochtend vroeg wakker wordt en ineens vliegen die gedachten als een malle door je hoofd en grijpt de stress je gewoon aan. Zo werd ik vanochtend wakker. Ik had een druk weekend achter de rug, was er vannacht 3 keer uit geweest voor onze jongste, omdat die aan alle kanten lek werd gestoken door een mug en toen werd ik om 6:00 uur bijna hyperventilerend wakker.

Vermoeid en met de hoeveelheid dingen die voor vandaag op de agenda staan/stonden overzag ik het gewoon even niet en voelde alles als loodzwaar. En terwijl ik nog wat lag te dommelen, bleven deze gedachten zich continu herhalen. Al die apen op mijn schouders……… waar moest ik toch beginnen??

Bij het begin dacht ik maar. Wat mijn helpt in zo’n situatie is toch maar gewoon de dingen opschrijven. Een voor een vink ik de taken af. Dit geeft mij overzicht en rust. Door onvoldoende overzicht voelt alles bij elkaar als heel veel en heel zwaar. Ik ben ook iemand die sterk visueel is ingesteld en door het letterlijk op papier te zetten en zichtbaar te maken, zie ik wat er moet gebeuren. En dan valt het uiteindelijk best wel mee.

Het heeft er ook mee te maken welke gedachten laat ik toe? Ik werd gek van die jaaggedachten en het onrustige gevoel, ik wilde dit niet. Als ik dingen niet overzie word ik heel onrustig. Vermoeidheid voed het nog extra. Zelf inzicht en ontdekken wat je helpt om in een dergelijke situatie je onrustgedachten uit te zetten, overzicht te krijgen, maakt dat je een keuze kunt maken. Welke gedachten laat je toe en welke niet.

Dus opschrijven die handel! Klinkt simpel en soms is het ook heel simpel!