Je zit ongelukkig in je baan, je wilt wel iets anders, je hebt zelfs dromen om voor jezelf te beginnen, maar ondanks die blije gedachten, ontstaat er ook paniek.
Paniek om je baan op te zeggen, wetend dat je iedere maand rond de 24ste een fijn gedrag gestort krijgt. Angst voor het onbekende. Angst voor het niet weten hoe.

Je baan opzeggen is ook super spannend. Gisteren vroeg iemand mij hoe dat bij mij ging. Er was bij mij een noodzaak om mijn baan op te zeggen. De omgeving waar ik in zat was niet meer gezond voor mij. Ik werd er gewoon ziek van. Ook had ik heel erg de behoefte aan vrijheid en de dingen kunnen doen die IK wilde doen.
Dit heeft ook te maken met mijn verleden, waarin ik heel erg dienend ben geweest naar alles en iedereen. In mijn vaste baan liet ik ook erg dienend gedrag zien, wat een ongezond trekje van mij werd. De behoefte en het besef dat er iets voor mijzelf moest komen was enorm groot.

Eenmaal tooswerkeloos had ik nog geen idee hoe ik verder zou gaan. Ik had mijzelf bewust 2 maanden rust gegund om te ontdekken wat ik daadwerkelijk leuk vind om te doen. Ik geloof ook echt dat dit goed is geweest. Ik vertrouw er namelijk op dat als je het één loslaat, dat je open staat en dat er van vanzelf mooie kansen op je pad komen.
Gisteren zei ik dit nog in een gesprek. Het gevaar is dat we zo gefocust zijn op geld, dat we te snel een baan aannemen en we vanuit onze overlevingsstrategie een keuze maken. Over het algemeen wordt dit weer een baan met taken die je goed kunt in een omgeving die je kent, maar over het algemeen ervaar je geen voldoening en plezier. Je kiest dan vaak voor het oude vertrouwde.

Ik begrijp ook de twijfel. Voor jezelf beginnen is misschien nog wel spannender dan van baan switchen. Je hebt als zelfstandige niemand om op terug te vallen, in het begin niet veel reserves opgebouwd. Misschien nog geen idee waar je klanten vandaan moet halen? Je zal misschien moeten investeren. En hebt vragen over later.

Verlangen geeft je MOED om de dingen te doen die je anders nooit zou durven en helpt je je ANGST overwinnen

Veel onzekerheden en vragen zonder antwoorden. En dan is de vraag, wegen de voordelen op tegen de nadelen?
Hieronder 7 tips om de twijfel aan te pakken, want uiteindelijk wil je ergens een keuze maken en uit de vicieuze cirkel van het wikken en wegen komen. Lees hieronder de tips en haal eruit wat voor jou werkt.

 

  • Sta open voor twijfel en duw het niet weg. Je hebt een keuze. Pas als je je twijfel serieus neemt, kun je er inzichten aan ontleden.

 

  • Probeer te achterhalen waar de twijfel vandaan komt. Is er een goede reden om te twijfelen? Dit is het moment aan na te denken over wat jij wilt: wat wil je echt? Wat wil je zelf?

 

  • Gaat het om een onbelangrijke kwestie waar je niet te over na wilt denken. Werk er mee af, verdoe je tijd niet aan twijfel. Hanteer dan bijvoorbeeld de regel ‘bij twijfel niet doen’. Of weeg af hoe noodzakelijk is het.

 

  • Twijfel je over een belangrijke beslissing? Denk er goed over na, schrijf de voor- en de nadelen op, slaap er vervolgens een nachtje over en doe ’s morgens wat het beste voelt. Zo laat je je intuïtie het werk doen.

 

  • Zie twijfel als een kans om na te denken over je normen en waarden. Die kunnen enorm helpen bij het nemen van een beslissing.

 

  • Bedenk: soms is er gewoon geen juiste keuze. Alle opties hebben evenveel voordelen en nadelen en je kunt onmogelijk in de toekomst kijken. Hak dan de knoop door en maak het jezelf niet extra moeilijk door achteraf te twijfelen over je beslissing. Er bestaat namelijk geen slechte beslissingen. Je kunt pas later met voortschrijdend inzicht terugkijken en denken, dat zou ik met de kennis van nu misschien anders doen.

 

  • Probeer jezelf dus niet te verwijten dat je een verkeerde keuze nam. Ga ervan uit dat je de beste beslissing nam op basis van wat je wist en wie je was toen je het besluit nam. Twijfelen hoort erbij.

geloof niet alles wat je denkt

Vertrouw in jezelf meer hoef je niet te doen!