Selecteer een pagina

Ken je de situatie dat je JA zegt op een verzoek, maar dat je twee seconden later al spijt hebt? Je hoofd floepte er zonder pardon een JA uit,  maar je gevoel schreeuwt om een NEE.
En waarom is het dan dat we het zo lastig vinden om NEE te zeggen? Uiteindelijk geeft die JA je een krampachtig gevoel, levert je spanning op, een gevoel van tegenzin, verloren energie en verspilling van tijd.

Waar zijn we bang voor? Bang om de andere te kwetsen? Teleur te stellen? Bang voor de reactie van de andere? Of willen we gewoon aardig gevonden worden?
Dus door maar JA te zeggen tegen de ander, zeg je in feite NEE tegen jezelf? Das dan lekker.

Want is het niet zo dat je NEE zegt tegen het VERZOEK? Je zegt toch geen NEE tegen de persoon. In feite verandert de relatie niet. En als je je Nee antwoord goed formuleert, dus vanuit de IK-vorm, is het uiteindelijk aan de ander wat hij/zij ermee doet.

Door Nee te zeggen, geef jij je grenzen aan, creëer je ruimte en tijd voor zaken die je meer energie geven en die je echt wilt doen. Hoe lief en fijn is dat voor jezelf?
Vraag je ook af wie zijn ‘probleem’ het is? Door Nee te zeggen blijft het, het ‘probleem’ van de ander. Op het moment dat je Ja zegt, wordt het ook jouw probleem en wordt het ineens flink gecompliceerd.

En weet, je hoeft niet direct te antwoorden. Je mag rustig zeggen dat je er even over na wilt denken.
NEE zeggen moet je ook even oefenen. In het begint voel het misschien wat ongemakkelijk. De ander zal wellicht ook wat moeite hebben om te dealen met jouw NEE en zal zijn of haar patroon van verwachtingen opnieuw moeten organiseren. Maar onthoudt en maak een beeld van wat het je op gaat leveren. Het is het waard! Jij bent het waard!

 

Hieronder 7 goede redenen om Nee te zeggen:

  1. Je hebt er geen ZIN in
  2. Je hebt er geen TIJD voor
  3. Je ziet geen TOEGEVOEGDE WAARDE
  4. Je vindt het NUTTELOOS
  5. Je doet LIEVER WAT ANDERS
  6. Het geeft je geen ENERGIE of VOLDOENING
  7. Je vindt het NIET leuk

Your in charge of your own life!