Streef liever naar puurheid, dan naar perfectie!

Keuzes worden vaak niet gemaakt, omdat we streven naar perfectie wat ons controle hoopt te geven. Ik ken genoeg aankomende ondernemers die grip op het onbekende proberen te krijgen door alles en werkelijk alles perfect geregeld, op papier en in hun hoofd helder te krijgen. Of startende ondernemers die zo gefixeerd zijn op het ontwikkelen van het perfecte logo, website en visitekaartje dat er helemaal vergeten wordt te ondernemen. Of misschien herken je het gevoel wel dat je een drempel ervaart bij het plaatsen van een bericht op social media. Misschien zit er nog typefout in je bericht of streef je na het ultieme perfecte bericht met de perfecte boodschap en met voldoende kennisoverdracht.

Ervaar jij ook dat je streven naar perfectie je in de weg zit. Merk je dat je geen keuzes maakt of stappen zetten? Merk je dat je door je perfectie eigenlijk ontwijkend gedrag aan het vertonen bent.
Hoe zou het voor je zijn als je wat lichter en luchtiger tegen situaties aan zou kunnen kijken of stappen zou kunnen zetten zonder dat het plaatje helemaal helder is? Stel dat je minder zou hoeven te wikken en wegen en meer in vertrouwen keuzes zou kunnen maken of stappen zou kunnen zetten?

Streven naar perfectie is aan de ene kant een prachtige kwaliteit. Het geeft aan dat je het goed wilt doen, dat je gaat voor kwaliteit en het hoogst haalbare. Niets mis mee.
Maar er schuilt een grote valkuil aan het streven naar perfectie. Het streven naar perfectie kan namelijk extreme vormen aannemen met het gevolg dat je je lat onhaalbaar hoog legt, je niet goed de realiteit meer overziet, maar ook dat je geen keuzes durft te maken, omdat het nooit goed genoeg is.
Heel eerlijk, wanneer is perfect nu perfect?

“Perfection is an illusion & those who seek perfection will find themselves unfulfilled their whole lives”

Grip en controle hebben op een (onbekende) situatie, stappen niet durven zetten verhullen vaak een angst. De angst om fouten te maken, te falen, niet gezien te worden of de angst dat anderen er wat van vinden en het misschien afkeuren. Het verlangen wat er vaak onder zit, is het verlangen om gezien te worden, goed bevonden te worden, bestaansrecht te hebben, gewaardeerd te worden. Dit verlangen is zo groot, dat we het proberen af te dwingen door te streven naar perfectie. Word je verlangen niet gehoord, dan doen we er gewoon een schepje bovenop. Ik hoef je niet uit te leggen dat dit gedrag langdurig volhouden grote gevolgen voor je leven heeft.

Hoe zou je kunnen proberen om het streven naar perfectie wat milder te maken of wat meer los te laten?

Ik heb 3 tips voor je.

Laat los waar je geen controle op hebt.
Klinkt makkelijk, maar dit is niet makkelijk, anders had je het natuurlijk allang gedaan. Het belangrijkste is dat je kritisch naar jezelf bent. Dit bedoel ik door kritisch te kijken naar de situatie waar je in zit. Her- en erken dat je streeft naar controle en perfectie. Herken je gedrag.
Wees dan ook helder naar jezelf. Heb je geen controle over de situatie, laat het dan los. Steek er geen energie in, plaats jezelf niet in een situatie die tot niets anders leidt dan nog harder werken en strenger voor jezelf zijn, want uiteindelijk leidt nergens toe.
Neem letterlijk afstand door jezelf los te maken van de situatie. Zet echt een stap naar achteren en kijk met een afstand. Laat uiteindelijk de situatie en/of probleem bij de ander.
Heb je wel controle op de situatie, neem ook dan afstand en maak een plan. Je antwoorden en oplossingen liggen vaak onder je neus, maar die zie je niet altijd, omdat je er met kop en kont inzit.

Heb schijt aan wat anderen denken.
Weer eentje die makkelijk klinkt, maar wat nog niet zo makkelijk is. We zijn in ons leven zo extern gericht dat we ook het gevoel hebben dat we ons geluk buiten onszelf en bij een ander moeten halen. Heb je weinig liefde, waardering en erkenning gekregen in je leven, dan heb je daar een groot verlangen en een honger naar. Zoek je vulling voor deze leegte buiten jezelf, dan loop je het risico gekwetst te worden door anderen en hun meningen. Je hebt hoop en verwachtingen, maar iedereen kijkt vanuit zijn of haar eigen wereldbeeld naar de wereld, de situatie en naar jou. De waarheid is voor iedereen dus anders. Belangrijk is je te realiseren dat je niet afhankelijk bent wat een ander vindt. De mening van een ander is niet de ultieme waarheid. Blijf bij jezelf, heb compassie met jezelf en zoek de liefde in jezelf. Jij bent volmaakt!

Streef niet naar perfectie, maar naar je ultieme zelf.
Lekker vaag zal je misschien denken, maar uiteindelijk draait het hier om. Er is geen goed of fout. Je bent zoals je bent en dat maakt jou helemaal volmaakt. Op het moment dat jij in verbinding bent met jezelf, ben je in vertrouwen en mag je erop vertrouwen dat de antwoorden komen en dat de keuzes die je maakt goed zijn. Er zijn trouwens nooit slechte keuzes, hooguit een waarneming van een situatie die op dat moment anders had kunnen zijn. Dit zie je ook pas door voortschrijdend inzicht.
Onderzoek welke ballast (angsten) je nog bij je draagt, wat van jou is en wat van iemand anders is. Maak het echt zichtbaar voor jezelf door het bijvoorbeeld op te schrijven. Dit kunnen trauma’s zijn in je familie, of iets zijn wat je zelf hebt meegemaakt of ervaren. Het kan ook iets zijn wat iemand ooit eens tegen je heeft gezegd en jij als waarheid hebt aangenomen. Word je bewust en wees je ultieme zelf. Je hebt alle antwoorden in je, ontdek jezelf in de meest pure vorm en ga hierop vertrouwen.

“Loving yourself will work miracles in your life”

Ik gun het je zo dat je vanuit vertrouwen je keuzes gaat maken, jouw pad gaat lopen en dat je gaat vertrouwen op het gevoel dat jij ertoe doet. Dat doe je namelijk!
Ik weet ook dat onder perfectie echt diepe angsten kunnen zitten, die heus niet in één dag opgelost zijn. Waar het omgaat is je bereidheid. Wil jij echt stappen zetten naar meer vrijheid en naar het ondernemerschap? Ben je dan bereid om je grootste demonen aan te kijken? Of laat je ze liever onder het tapijt om er zo nu en dan flink over te struikelen?

It’s up to you!
Durf je de controle los te laten en te vertrouwen?

Is het een dikke vette JA? Kijk dan naar mijn 5- daagse online training en ontdek wat die voor je kant betekenen.

Lees hier alles over de 5-daagse training